Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno-żytni z gotowej mieszanki

100_8646

Chlebek zrobiłam z mieszanki do wypieku chleba Sunflower seed firmy Belbake. Z reguły piekę chleb z mąki orkiszowej, niebawem dodam też przepis na ten wypiek.

Składniki:

500 g mieszanki do wypieku chleba

1 szkl. letniej wody

rozczyn z drożdży (pół małej kostki)

2 garście słonecznika

Pomimo,że mieszanka nie wymaga dodania już drożdży dla pewności zrobiłam rozczyn.

Odmierzyłam 500 g mieszanki dodałam rozczyn z drożdży. Wyrobiłam ciasto, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaje szklankę letniej wody,dosypuję słonecznik i wyrabiam dalej.Ciasto musi mieć leistą konsystencję.Przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam w misce do wyrośnięcia.(ok 30 min mniej więcej).Kiedy ciasto jest już wyrośnięte,mieszam całość i przelewam do foremki wyłożonej papierem i natłuszczonej olejem z płatkami owsianymi.Zostawiam na jakieś 10 min , aby ciasto jeszcze trochę urosło w formie.W tym czasie rozgrzewam piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.Delikatnie wstawiam do piekarnika i piekę ok 40 min.Co jakiś czas zaglądam przez szybkę kontrolnie.Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności od piekarnika.Chlebek zdrowy i dobry.Z pewnością nie zapleśnieje jak to mają w zwyczaju chleby ze sklepu.

niedziela, 02 lipca 2017, lifeingreen

Polecane wpisy